Sorkuntza mokaduen Edena
Hogei urte bete ditu Mugaritz jatetxeak. Andoni Luis Adurizen gidaritzapean, berrikuntza, sorkuntza, eta hausnarketarako beta eskaintzen ditu. Esperientzia apartekoa da Mugaritzena.
Mugaritzeko plater bakoitzak kontakizun bat du, propioa, oinarrian Munduko bederatzigarren jatetxerik onena da AdurizenaJatetxeko sukaldea erre zenean hura ez zabaltzeko arriskua izan zuten, eta berriz ere ireki zutenean erabaki omen zuten konplexuak amaitu zirela, «beti tentuz eta bezeroekiko errespetu handiarekin, hori bai». Esperientziak sortzen Une hartatik aurrera desagertu ziren menuak, «jendeari nik nahi dudana ematen diot jateko, beste arrazoien artean, uste dudalako inork ez dakielako nik eta hemen ari den lantaldeak baino hobeto zer eskaini, zer den egokiena». Berriz ere aipatu ditu bezeroak Adurizek, eta haiei dieten errespetua, «esango nuke maitasun inkondizionala dela. Honaino etortzen dira». Mahaiak biluztea ere orduan erabaki zuten. Mezu zuzena ematen omen dio horrek bezeroari: «Mihise zuria da, esperientzia elkarrekin sortu dezagun». Ez dago ogirik, eskaintzen duena mahai-tresnarik gabe jan daiteke, eta haiek ere ez dituzte jartzen; ordena ere desitxuratu dute: «Plateretan proposatzen dugun arkitekturak ez die erantzuten ditugun logikei. Ordenarik ez dago, ez logikarik, ez postrerik… Absentzien sukaldaritza da, gure logikei erantzuten diena». Goi mailako sukaldaritzaren etsairik handiena ere identifikatu du Adurizek, «ez da exijentzia, indiferentzia baizik». Hogei urtean, 1.525 plater berri, berritzaile eta aparteko sortu ditu Mugaritzek. Urtero berritzen du eskaintza, «garaiak ditugu. Batzuetan sorkuntza izugarriak, eta besteetan ez hain ikusgarriak ditugu, baina duela 15 urte plateretan zeuden elementu oinarrizkoak mantendu dira, garapen bat egin dugu horien gainean, eta gauzak gehitu». Bi hamarkada bete dituen jatetxeak errekurtsoak dituela nabarmendu du, eta Mugaritzek ez duela inoiz izan apurtzeko edo berriz konpontzeko beharraren antsietaterik ez bazen eroso sentitzen, «dena garapena da». 300 sukaldari gazte Arrastoa utzi nahi du Mugaritzek, eta lortu du, baita etorkizunari begira ere, bere eskaintzarekin. Ez horrekin bakarrik, ordea. Bertatik, momentuz, 300 sukaldari gazte pasatu dira, Adurizekin ikasi dute, eta horietako askok munduan barrena proiektu «zoragarriak» abiatu dituztela dio, «Mugaritzen estiloa zabaldu dute, sukaldaritza ulertzeko dugun moduaren eroale dira, hori baino zoragarriagorik? Hori da beste legatua, sakon sartu den estiloa, jendeak bere egin duena, eta modu batera harro daude, ezberdin pentsatzeak lagundu dielako izpiritu horiek kolonizatzen».
Goi mailako sukaldaritzaren etsairik handiena indiferentzia dela dio Hogei urtean, 1.525 plater berri, berritzaile eta aparteko sortu dituIraultzailea da Adurizen eskaintza, eraldatzailea, eta goi mailako sukaldaritza beste diziplinekin uztartuta sortu du. Bide horretan sakontzen jarraitzen du Adurizek, pentsatzen, birpentsatzen, eraldatzen, eta horren harira beste apustu iraultzaile baten berri eman du. Janariarekin daukaten harremana edariarekin izan nahi du Mugaritzek orain, eta horri begira, ardoen karta desagertzea du helburu bere jatetxean: «Zertarako behar dugu? Ideiak ehizatzen ari gara etengabe, eta zailagoa da ideia ehizatzea, zaporea baino. Jendeari esaten ari bagara ‘jan nik diodana’, etorkizunean esan behar diogu ‘edan nik diodana’, esfortzu hori bezeroekin pentsatuta egiten duzuenean, betiere». Momentuz bezero batzuekin egiten ari dira jateko-edatekoen ezkontza esperientzia hori, baina etorkizunean guztiei zabaltzea da ideia. Ziur da, gainera, erabaki horrek ere arrastoa utziko duela. Bezeroez mintzo da Aduriz. Askotarikoak heltzen dira Mugaritzera, «sortzaileak, ongi pasa nahi dutenak, baita eszeptikoak ere. Amildegi emozionalaren mugara eramaten dituzunean emateko dutena anplifikatu egiten da. Sortzailearen kreatibitatea anplifikatu egiten dugu, hori da gure esfortzuaren oinarria. Eszeptikoa dena, berriz, argudio gehiagorekin aterako da hemendik eszeptizismo hori justifikatzeko. Jende sentsiblea, sentsiblea izan nahiko lukeena, eta izan gabe, hona jende sentsiblea etortzen dela dakielako etortzen dena». Beste eremu batera eraman du gogoeta hori goi mailako sukaldariak, «Louis Vuitton poltsa bat erosten duenak, erosten du jakinik estatusa ere erosten ari dela. Halakoa da bizi garen mundua». Bere buruarekin exijentea Goi mailako sukaldaritzaren munduan zailena zer izan duen galdetuta, beti norbera dela zailena dio, eta bere buruarekin duen exijentzia agerian utzi du, «Mugaritzek nigandik asko du, mundua ikusteko nire moduaz, konbentzitzeko dudan gaitasunaz, zailena beti zu zara, norbera». Hogei urte hauetan aldatu dela jakin badakiela erantsi du, «esfortzu handia egin dut izan nahi nuen harekin ahalik eta antza handiena izateko, eta horrekin guztiarekin, gorenean lan egiten duen edonork bezala nik ere baditudala frustrazioak aitortu behar dut, hobeto egitea zegoelako, beste modu batean. Denarekin, asko barkatzen diot nire buruari eta pentsatzen dut ez ninduela akaso gehiegi lagundu testuinguruak, edo ez nituela garai hartan tresna egokienak. Hala ere, munduko sukaldari talderik onenetakoa da Mugaritzekoa, ikerketa eta garapenean onenetakoa ere. Azken horrek agian ez du hainbeste meritu, ez dagoelako hain zabalduta ikerketa eta garapenaren arloa sukaldaritzan. Agian badu meritua horrexegatik, gu ikertzen eta garatzen ari garelako, zerbait berria eta berritzailea eskaintzen».