Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Errenteria-Orereta
      • Lezo
      • Oiartzun
      • Pasaia
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  •  Multimedia
    • Argazkiak
    •  Bideoak
  • Agenda
    • Zerrenda
    • Hilabetea
    • Agendan parte hartu
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Denda
  • ADIMEN ARTIFIZIALA
  • Zerbitzu gida
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
Sartu

Tolarean

Aitor Salaberria Oiartzabal
2023/10/10

Bi aldiz loratu da aurten etxe alboko sagarrondoa. Irailean eman zuen fruitua lehendabizikoz, urriaren amaieran bigarrenez. Uzta ona eman zuten sagastiek lehen saiakeran, eta horrek eragin du, beste behin, Lezoko sagardogileen sukarra.

Halaxe nabil, pareko baldea sagardoz betetzen den bitartean, gogoetan. Beti izan da sagardorako joera Lezon, baita zukua bera egiteko ere. Pentsa, sagarrondo barietate batek Lezo du izena, sagardotarako primerakoa. Iraganeko dozenatik gora sagardotegietan du jatorria sagardogintzarako afizioak. Oraina, aldiz, ekaineko sagardo festan. Urtero-urtero etxekoa edateko plazera izaten dute lezoarrek, era industrialean ekoiztutakoa beharrean.

Haize zakarrak dotoretutako egun honetan, Zubitxo erreka udan baino emari txikiagoarekin ari da betetzen baldea. Motel baino motelago. Esperoan, sagardogileek gogoz egin beharreko lanak zerrendatzen hasi naiz, denbora pasan. Zuhaitzek soineko gorri-laranjak jantzi eta hostoen dantzak arreta bereganatzean, oharkabean abiatzen da prozesua, kizkiekin sagarrak biltzen. Garbitu eta txikitu egiten dira segidan. Tolareetan prentsatu, eta zizarra biltzen da, lehen zukua. Kupelean jasotzen da ondoren, irakin dezan, hartziduraz azukrea alkohol bihur dadin, ixteko moduan izan arte.

Ez dago erremediorik! Burutazioetan galdu arren, ez dago modurik baldea bete dadin. A ze atarramentua. Herriko baserri bideetatik ibilaldi labur bat egitera ihes egin dit gogoak. Gaintxurizketara bidean, sagastiz sagasti joan da jauzika, erleen pare. Baserriz baserriko paseoan, batzuek izango dituzte oraindik tolare zaharrak, erabilerarik gabe gehienak, sagardogintzaren iraganeko garrantziaren lekuko.

Ia baldearen barruraino sartu dut burua, zizarraren txirrista meharrak iristen direla ziurtatzeko. Irudi batekin egin dut topo han. Ez didazue sinetsiko, baina emakume baten tankera zuen haren aurpegiak. Zain egotearen desesperazioz, Maria Labaien bera ari ote naiz ikusten? Asko aldatu dira ordutik kontuak. Makina modernoekin egiten dira egun urrats nekezenak. Ikustekoa izango zen duela zenbait mende sagar garaia, Mariak eta haren auzokideek kupelak zientoka prestatzen zituzten sasoia. Sagastiak fruituz oparo, auzoko tolarerik galantenak okasiorako prest. Sagarrak tolareen barruan estu, gero eta larriago, izerdi patsetan, harik eta azken tantak erauzi arte.

Ez nuke sagar horien tokian egon nahi, bateko eta besteko hormek estututa, gero eta makurrago. Premiak bultzatuta, behin baino gehiagotan sartuko zituzten sagar pizarrak tolarean, erabat zukutzeko. Berdin aritzen gara bizitzako beste zenbait kontutan ere. Bizimodu kapritxoso honetan, inpresioa dut denbora tolarean sartu eta ahalik eta gehien ekoizteko ahaleginetan aritzen garela.

Tolaretik azken zizar tantak malkotan ari direlarik ohartu naiz gaitz berak jo duela etxe alboko sagarrondoa. Deusetarako balio ez duten sagar nimiñoz osatu du bigarren uzta. Pasako diot abisua hari ere, uzta ona bada, urtean behin ematearekin konformatzen garela.

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

Zerbitzu Gida

 

 

Agenda

Eguraldia

Iturria:tiempo.com

Azken 7 egunetako irakurrienak

 

 

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 34 03 30
  • oarsobidasoa@hitza.eus
  • Irun kalea 8, Errenteria-Orereta 20100
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.